maandag 30 juli 2012

Vroeger - Lange dagen en handenvol werkDit reclameaffiche van het Groningse bedrijf Gebroeders Catz uit 1900 beloofde de klanten glans van het koperwerk maar roept tegelijker tijd een herinnering bij vele ouderen op.  De tijden van weleer en wie het koper moest poetsen werd direct duidelijk, de dienstbodes.

Vanaf je veertiende gingen meisjes van de arbeidersgezinnen ‘in betrekking’ op de boerderij of bij welgestelden. Ze maakten lange dagen en het werk was zwaar.  Een dagelijkse cyclus met  ’s morgens de kolenkachels legen en opnieuw opstoken.  De bedden afhalen, de lakens en dekens kloppen, de kamers schonen en stoffen, de waskommen reinigen en de lampetkannen weer bijvullen.

Op vaste dagen werden de meubels geboend en de tapijten geklopt en  op de andere momenten moest het vele koper worden gepoetst van traproeden tot het naamplaatje aan de voordeur. Dan niet te vergeten en dweilen van de keuken en de gangen en het boenen van het zeil. Het gewone keukenwerk en dan op maandagen de grote was met wasbord en mangel wat vervolgens weer moest gestreken.

Veel te vertellen hadden de dienstbodes niet. Als mevrouw met het verkeerde been uit bed was gestapt en je had iets gezegd werd je afgesnauwd ‘houd je brutale mond’.  Onderdanig zijn daar was je mee opgegroeid. De dienstbodes die een betrekking hadden bij  adel of gegoede families waren vaak beter uit.  Het dienstpersoneel behoorde praktisch tot het gezin en ontstonden vaak vriendschappelijke relaties met de opgroeiende kinderen al waren de werkzaamheden eveneens zwaar te noemen.  De tijden van weleer ze zijn gelukkig veranderd.

Gebroeders Catz  aan de Eendrachtskade in Groningen (met filialen in Rotterdam en Amsterdam)  was een importeur en exporteur van bakkersartikelen, gedroogde zuidvruchten, koliniale waren, specerijen en drogerijen; specialiteitsartikele anno 1913: Catz supra fijne Genua olie (salade-olie), Catz medicinale levertraan.

De zaak werd in 1856 in Groningen opgericht in de Ebbingestraat door de broers I. (geb. 1823) en L. (geb. 1824) Catz onder de naam firma Gebroeders Catz. In 1884 vestigden zich twee zonen te Rotterdam aan de Glashaven. Enkele jaren later vestigde men zich aan de Nieuwe Haven, waar aangrenzende gebouwen tot uitbreiding dienden. In 1899 werd in Amsterdam door B. I. Catz een 2e filiaal opgericht met pakhuizen en kantoren aan het Damrak. Toen dat te klein werd, werden 2 groote panden aan de Oude Schans betrokken, de "groote en kleine Zwaan". In 1911 werd in Groningen aan de Eendrachtskade een groot complex betrokken, dat, als het eerste gebouw in die straat, "De Eendracht" werd gedoopt. In een gevelwedstrijd won men de 1e prijs.
Het bedrijf voert anno 2011 de naam Catz International B.V.


 (bron:  www.hugovandermolen.nl)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten