woensdag 8 augustus 2012

De wonderen van de natuur - Knobbelzwanen

Het is niet onbekend dat fotograferen één van mijn hobby's is. Tijdens een fietstochtje zo rondom Groningen, goed voor de conditie maar vooral genieten van de natuur, kon ik het niet laten het natuur schoon even vast te leggen aan de Zijlvesterweg. Even iets opgezocht welke zwanen dit zijn:

De knobbelzwaan heeft een geheel wit verenkleed en de hals in lang en doorgaans in een S-vorm gebogeen. De snavel is oranje met een zwarte basis en op het voorhoofd bevindt zich een zwarte knobbel.


Volwassen knobbelzwanen hebben een helder wit verenkleed met boven de snavel een duidelijk zichtbare knobbel. Bij mannetjes is deze knobbel, met name in het voorjaar, duidelijk groter dan de knobbel bij het vrouwtje. Bij jonge vogels ontbreekt deze knobbel en is het verenkleed nog bruin in plaats van wit. Pas nadat de jonge vogel volgroeid is, kleurt het verenkleed langzaam wit.

Met een spanwijdte tot bijna 2,5 meter is de knobbelzwaan de grootste vogel uit de familie van de eenden en één van de grootste vliegende vogels ter wereld. Hoewel de knobbelzwaan uitstekend kan vliegen, heeft de vogel grote moeite met opstijgen. Tijdens iedere vleugelslag is een fluitend geluid te horen.

De vogel bouwt een zeer groot nest van riet langs de oever van het water. Terwijl het vrouwtje broedt, verdedigt het mannetje een groot territorium rondom het nest, hierbij kan de vogel zich zeer agressief gedragen.   (bron: vogelvisie)

Aly Wieringa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten