zondag 26 augustus 2012

Eerste stakingen verpleegtehuizen een feit


Vandaag lezen we in het financieel dagblad dat er voor het eerst gestaakt wordt in verpleegtehuizen waar men de aandacht vraagt voor de in hun ogen te hoge werkdruk, slechte salariëring en overvloed aan zeer flexibele ‘rommelcontracten’ in hun sector. Steeds meer maken mensen zich ongerust in de zorg, ontwikkelingen die wij op de voet proberen te volgen, immers zorg is wat ons direct zal raken.  

Begin juli kondigde de grootste vakbond in de publieke sector Abvakabo FNV deze acties al aan. De bond weigert in te stemmen met de nieuwe cao in de verpleeg- en verzorgingstehuizen, kraam- en thuiszorg (VVT) die de werkgeversorganisaties met de drie andere zorgbonden hebben gesloten.
Overdreven
Volgens Abvakabo wordt in de nieuwe cao ‘niets geregeld om de grote problemen’ in de VVT-sector aan te pakken. De andere bonden, die samen 4% van alle 450.000 VVT-werknemers vertegenwoordigen, weerleggen dat. Zij vinden dat Abvakabo, dat circa 11% van de medewerkers representeert, de misstanden in de sector overdrijft.
Verrassingsacties
Vandaag leggen de medewerkers in de Amsterdamse zorginstelling Osira het werk neer, morgen volgen de medewerkers van thuiszorgorganisatie Faveo in Rotterdam. In de loop van september zijn er voorts verrassingsacties in andere steden. Volgens Abvakabo lijkt hiermee de eerste staking van verpleeghuismedewerkers in de Nederlandse geschiedenis een feit. Normaliter leggen zij niet snel hun werk neer vanwege de grote impact die dat heeft op patiënten.
Politiek
Ook de Tweede Kamer bemoeit zich met het cao-conflict. Een Kamermeerderheid wil dat de cao niet algemeen verbindend wordt verklaard wegens onvoldoende draagvlak. Maar volgens werkgeversorganisatie Actiz is er juist weinig steun onder werknemers voor de Abvakabo-acties. Ze spreekt van een ‘wanhoopsoffensief’.
Volgens Abvakabo is dit de eerste staking ooit van medewerkers in verpleeghuizen in Nederland.

(bron: financieel dagblad)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten