dinsdag 7 augustus 2012

Grunneger Mollebonen Groningse lekkernij


Een molleboon staat in Nederland bekend als een typisch Groningse lekkernij. Een molleboon is een geroosterde paardenboon (een soort tuinboon). Het roosteren gebeurde op twee manieren:
  • De bonen werden geroosterd in een mol, een soort wok. Dat van oudsher een wok of wadjan werd gebruikt voor het maken van Mollebonen is niet zo vreemd, want waarschijnlijk kwam het recept uit voormalig Nederlands-Indië.
  • De bakker liet de bonen in de oven naast het brood meebakken. Dit is te vergelijken met het roosteren van pinda’s.
Mollebonen hebben een licht zoete smaak. Tegenwoordig worden ze nog nauwelijks verkocht. Slechts bij lokale slagers of notenzaken zijn ze nog te krijgen en bij de Groningse VVV’s. zo ook bij de winkel van het Groningen Landschap bij het bezoekerscentrum Buitenplaats Reitdiep (Noorderhoogebrug) en bij enkele Groninger Borgen worden ze nog verkocht, passend bij de entourage van de borg. Buiten Groningen zijn ze in elk geval te koop op het Diengplateau in de buurt van Wonosobo (Midden-Java)) waar ze worden aangeprezen als een typisch plaatselijk lekkernij. Ook zijn ze verkrijgbaar in het Vestingstadje Bourtange en in het Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem.
De stadjers (inwoners van de stad Groningen) worden ook wel mollebonen genoemd. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de gewoonte om, bijvoorbeeld in de gemeenteraad, met bonen te stemmen. Was men voor een voorstel dan deed men een witte boon in een zakje, was men tegen een zwarte. Na afloop werden de bonen geteld. Het GroningerMuseum heeft nog enkele in aardewerk nagemaakte bonen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten