vrijdag 3 augustus 2012

Op reis met de kever (01) - Kerkje van Harkema Den Ham


Wat een heerlijke zonnige dag was het gisteren.  Er maar even op uit met de kever richting Aduard op weg naar één van mijn bijzondere plekjes.  In het mooie Groninger Landschap tussen Aduard, Den Ham en Fransum ligt de kloosterboerderij ARBERE. waar Albert Harkema rond 1960 veehouder werd. 
Veertig jaar later was dat een bijzaak geworden en had hij een lang gekoesterde passie vorm gegeven; het bouwen van een eigen kerk. Zoals hij zelf zei, uit liefde voor de baksteen en voor de mensen die de kerk bezoeken.  

Het kerkje is eigenhandig gebouwd door boer Albert Harkema. Zijn boerderij staat op een plek waar in het verleden een boerderij heeft gestaan die van het klooster van Aduard was. Naar eigen zeggen heeft dat de boer mede geïnspireerd om in zijn vrije tijd eerst de gracht om zijn boerderij uit te diepen en te vergroten (een karwei dat hem naar eigen zeggen ruim 30 jaar kostte), vervolgens een miniatuur te maken van een kop-hals-rompboerderij en ten slotte zijn levenswerk te maken;
een kleine kerk, compleet met orgel (uit IJhorst), preekstoel, kerkbanken, mariabeelden en andere toebehoren. Aanvankelijk wilde hij alleen een toren bouwen (voor de duiven). Vervolgens leek hem een kapelletje ook wel mooi, maar uiteindelijk besloot hij tot de bouw van de kerk. De bouw van deze kerk duurde 13 jaar. De 12.000 benodigde stenen liet Harkema overkomen uit België. Later bouwde hij er ook nog een theehuis bij in de stijl van de kloosterkerk van Aduard, dit alles overigens zonder vergunningen en ook na een opgelegde bouwstop. 

Het kerkje werd echter een grote toeristische trekpleister met op den duur enkele tienduizenden dagrecreanten per jaar (niet op de laatste plaats door Harkema's eigen aanwezigheid; hij was een enthousiast verteller), waarop de gemeente Zuidhorn besloot Harkema in een nieuw bestemmingsplan meer mogelijkheden te geven (door het te bestempelen als recreatieve functie)  en om de toegangsweg (een betonnen landweg) te verbreden; de buren hadden namelijk overlast van de vele bezoekers.
Na het overlijden van zijn vrouw en ziekte van Harkema werden boerderij, kerk en theehuis uiteindelijk verkocht aan een andere boer, waarvan de echtgenote het sindsdien exploiteert. Harkema overleed zelf in 2011.

(bron:   wikipedia)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten