woensdag 22 augustus 2012

Oude mensen zijn kostbaar


In hoogstaande culturen heeft men steeds de grootste eerbied gehad voor bejaarde mensen, voor de ouderen, de oudsten. Meestal hadden zij alles te zeggen. In elk geval werden ze telkens geraadpleegd! 

Onze tijd heeft van'oude mensen'een probleem gemaakt. Dat is vreemd en een teken van verarming! In onze gekke maatschappij worden de mensen opgedeeld. De bejaarde mensen behoren tot de
onproduktieven. Ze worden dikwijls gewoon 'afgeschreven', zoals machines en materialen. In de produktiewereld heeft men het over afvoer van personeel, van 'mensenmateriaal' !
Men heeft het over problemen van huisvesting, het opbergen en bezighouden van oude mensen, maar nooit over de fantastische bijdrage die ze kunnen leveren in familieverband, groepsverband,
bedrijfsleven, in elke gemeenschap, soms alleen al door hun stille, wijze aanwezigheid ! 


We maken ons wijs dat we leven, omdat we jachtig voorthollen alsof we geen minuut te verliezen hadden. Bejaarde mensen zijn kostbare mensen, die ons vooral de betrekkelijkheid van vele dingen laten inzien. Ze zijn mild geworden en maken zich geen illusies meer. Ze kijken dieper, zijn innerlijke gaan leven en genieten van geestelijke waarden.
Wijze mensen. Rustige mensen. Mensen vol wijsheden en humor!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten