vrijdag 3 augustus 2012

Ranja van Polak Wie weet meer?

Van begin augustus tot half september zal in er in de ontvangsthal van de Groninger Archieven, Cascadeplein 4 te Groningen, een presentatie te zien zijn over het bedrijf C. Polak Gzn, oftewel CP. Er worden producten van “de natte Polak” getoond, met name Ranja, en de marketing ervan in o.a. de Groninger horeca. In het kader van deze presentatie wordt een inzamelingsactie gehouden.
Veel Groningers weten niet dat Ranja van oorsprong een Groninger merk is en vanaf 1920 geproduceerd werd in een fabriek aan de Petrus Campersingel. Nog minder is bekend, dat de fabrikant, C. Polak Gzn, later afgekort tot CP, eerst vooral op geheelonthouders mikte. Als een volwassene in de ‘roaring twenties’ op een terras een glas Ranja bestelde, werd dat nog allesbehalve vreemd gevonden. Het drankje stond zelfs in gerenommeerde horeca-gelegenheden op de kaart. Pas na de oorlog ontwikkelde Ranja zich tot iets voor kinderen. Intussen werd de merknaam een soortnaam. Ranja is bij uitstek dé dorstlesser uit Groningen te noemen.

Helaas is het archief van CP niet bewaard gebleven. En archieven van Groninger horeca-gelegenheden zijn bijzonder schaars. De Groninger Archieven zijn vanuit het bedrijfsarchievenproject WiGeDok (Wirtschaftsgeschichtliche Dokumentation) op zoek naar foto’s, documentatie en archiefstukken, het Groninger Museum ziet zijn collectie graag uitgebreid met realia en de redactie van Het Verhaal van Groningen is bijzonder verguld met verhalen en herinneringen. Beschikt u over aanvullingen in welke vorm dan ook, of heeft u herinneringen aan Ranja, CP of aan Groninger horeca-ondernemingen, neemt u dan contact op met de redactie: redactiefocusgroningen@ziggo.nl en wij zorgen dat de informatie op zijn plaats komt.

Bron: Groninger archieven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten