maandag 6 augustus 2012

Zondagmiddag wandeling op zoek naar .....

Zondagmiddagwandeling door de binnenstad van Groningen, nou ja, binnenstad?, aan de rand, nog net binnen de singels, op zoek naar  ????? Als eerste hebben wij de Prinsentuin aangedaan ,want ik wilde graag een paar mooie foto's van ons in de Prinsentuin, uit deze periode van het jaar , voor het album hebben.
Daarna door de Gardepoort via het Martinikerkhof op weg naar der Schoolstraat/Poelestraat waar het concerthuis zich bevindt. Doordat er overal schuttingen staan, die de afgravingen voor het nieuw te bouwen Forum aan het oog onttrekken, hebben wij niets kunnen zien.Voor het Forum moeten helaas een aantal oude panden  gesloopt worden. Dus ook de aloude filmzaal van het Concerthuis in de Poelestraat. Jammer dat er veel gebouwen niet meer voor ons nageslacht bewaard blijven. Alleen nog maar foto’s als herinnering.Dan maar weer huiswaarts. Op de Grote Markt word ik attent gemaakt op een figuur boven aan een gevel. Wie zou dit toch zijn en waarvoor staat hij daar. We hebben wel een vermoeden maar weten niet wat het is. Daarna maar weer op weg naar huis met misschien nog een bezoekje aan de CasPoMor-huiskamer BINGO.

Toch wilde ik nog iets weten van dat figuur aan de gevel.

De architect van het gebouw blijkt Egbert Reitsma te zijn. Hij maakte ook de gevelsculptuur Sint-Maarten. De heilige lijkt op zijn ros zó uit de gevel van het pand te lopen. Omdat de sculptuur evenals het gebouw gemaakt is van baksteen, valt het beeld niet echt goed te onderscheiden van de gevel.

Sint-Maarten is zoals gezegd de schutspatroon van de stad Groningen. Elk jaar, op elf november, wordt zijn naamdag gevierd. Kinderen gaan dan met lampions langs de deuren, zingen een lied en krijgen een traktatie. De achterliggende gedachte – in de geest van Sint-Maarten – is een eerlijke verdeling van de welvaart.

Geertje Joling

Geen opmerkingen:

Een reactie posten