maandag 12 november 2012

Verkoopreisjes misleidend: Trap er niet in!

Jaarlijks worden in Nederland 347.000 ouderen slachtoffer van misleidende en agressieve verkoopuitjes. ANBO-directeur Liane den Haan heeft één advies: “Trap er niet in en ga niet mee! En als u toch gaat, zeg dan tegen uzelf: ‘ik koop niets en teken niets’. Vraag in het uiterste geval om informatie -inclusief ongetekend verkoopcontract- om thuis na te lezen.”

Partycentrum

Deelnemers van de gratis dagtochten worden diverse prijzen en gratis artikelen beloofd. Of een leuk uitstapje naar een proeverij of kwekerij. Maar in plaats van een leuk uitstapje gaat het dan om een verkoopdemonstratie vaak in een afgelegen partycentrum, waar vooral oudere consumenten onder zware druk dure voedingssupplementen, vitaminepillen of gezondheidsmatrassen kopen. Producten die zij anders niet zouden hebben aangeschaft. Ook blijkt vaak dat de gratis artikelen of gratis maaltijden alleen gratis zijn voor mensen die iets duurs kopen. Of dat deelnemers alleen mee terug kunnen met de bus als ze iets hebben gekocht. De verkopers kloppen zo jaarlijks 103 miljoen euro uit de zakken van vooral oudere, minder draagkrachtige consumenten die wel iets voelen voor zo’n gratis bustripje.

Boete

In Nederland kan de Consumentenautoriteit (CA) optreden tegen bedrijven die misleidende en/of agressieve verkoopdemonstraties houden tijdens busreisjes. Zij krijgen een boete als zij de regels overtreden van de Wet oneerlijke handelspraktijken of de regels die gelden bij colportage. Vorig jaar moesten bijvoorbeeld twee Duitse bedrijven en een Nederlandse onderneming in totaal 630.000 euro boete betalen. Via het loket ConsuWijzer ontvangt de CA per jaar gemiddeld 200 meldingen over verkoopdemonstraties tijdens busreisjes.

ANBO-tips

Lees de informatie over de busreis goed door en voorkom onaangename verrassingen. Laat u niet overhalen tot aankoop, snel beslissen, directe levering en/of pinnen. Teken zeker geen contracten voordat u ze goed heeft gelezen. U kunt beter vragen om informatie –inclusief potentieel verkoopcontract- om thuis goed door te nemen. Houdt in gedachten dat er in de zaal ook handlangers kunnen zitten, die als eerste iets kopen om u over de streep te trekken. Weet dat dit soort verkoopdemonstraties onder colportage vallen en dat u acht dagen bedenktijd heeft, nadat u het contract heeft getekend. Maak de verpakking niet open en stuur binnen acht dagen een aangetekende brief, waarin u schrijft dat u de aankoop wenst te annuleren. Zonder opgave van reden heeft u dan recht op geld terug.

Colportage

Bij colportage gelden de volgende regels, anders is de overeenkomst nietig: Een schriftelijk contract; dat door koper en verkoper is getekend; identiek en in tweevoud voor koper en colporteur; de 8-dagen-bedenktijd moet in het contract staan, evenals naam en adres van het bedrijf waar de colporteur voor werkt.

Dwaling

Indien u bij de aankoop geen, onvoldoende of onjuiste informatie heeft gekregen over het product en u een aankoop heeft gedaan die u anders niet zou hebben gedaan, kan er sprake zijn van een oneerlijke handelspraktijk. U kunt zich dan beroepen op dwaling waardoor de overeenkomst ongedaan kan worden gemaakt.

(bron: ANBO)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten